С какво снимам и как обработвам снимките си? – Един от най-честите въпроси, които получавам.

Фотографията е неизменна част от моя живот. Който ме познава – знае. Сигурно няма човек, с когото да сме ходили някъде на разходка и да не е „оффф“-кал, когато се наложи да ме изчакат, защото съм решила, че онази сграда изглежда ТОП, погледната през този клон с есенни листа на дървото.

Честно казано, яд ме е, че голяма част от снимките, които правя, си „отлежават“ тихо в някой харддиск и от време на време си ги разглеждам. Най-ми е зле като трябва да трия снимки 🙁 Всичките ми снимки са подредени по година и дата и това често ми помага, когато се опитвам да се сетя някакво място, хора, случка или просто нещо случайно, за което съм се сетила. За съжаление, около 2013 г. ми изгоря някакъв харддиск на стар лаптоп и всичко, което бях снимала от 2007-2008-2009 изчезна. Добре, че тогава съм в пътвите ми години на Facebook (от 2009 г.) съм смятала, че е нужно да качвам много, много, много снимки в социалната мрежа и имам някакъв бекъп на толкова стари кадри.

Както и да е, май малко се отдалечих от темата.

Започнах да снимам самостоятелно с 1 апарат с лента, който спечелих като дете от списание Фют и нашите ми оставиха за мен – може би тогава ми се запали интереса към фотографията. От там насетне, още от училище, мисля, че почти всички спестявания от рожденни дни и други поводи си събирах, за да си купя някакъв фотоапарат, като разбира се стартирах с компактен фотоапарат, в последствие минах към полупрофесионален фотоапарат и така нататък. В този пост ще ви опиша с какво снимам в момента без да минавам с подробности през всички устройства, които съм използвала във времето.

С какво снимам?

Фотоапарат Canon M50

Това мисля, че е най-базовият модел от безогледалните на Canon (може би и изобщо). Взех си го миналата година (всъщност беше 2019 г., но 2020 г.смятаме ли я? :D), тъй като си мислех, че ми предстои екскурзия из Европа (хаха) и след дълго проучване и голяма дилема между него и Sony a6000, избрах Canon-a поради следните причини:

  • Вече имах няколко обектива за Канон. Знам, че има адаптери, но прецених, че вече съм към Канон.
  • Този модел на Sony беше със старо приложение за свързване с телефона, а за мен това беше много важно. Сега, когато сме на разходка или просто ми се наложи да снимам нещо и веднага да го изпратя/кача, си го прехвълям на секундата чрез приложението на Canon. Освен това, то ми помага да се снимам често сама – свързвам си телефона с апарата през мрежата, която си създава Canon-a, и мога да го управлявам като дистанционно навсякъде и по всяко време.
  • Дисплеят се върти на почти всички страни – това е супер голямо удобство, за което си признавам, че често забравям. Много пъти се усещам, че си кривя главата, краката, ръцете и какво ли още не, за да мога да видя какво снимам, а просто мога да си обърна диплея и да не се мъча. Наистина е голямо удобство.
  • Апаратът е доста малък, лек и компактен, в сравнение с предходния ми. Разбира се, не може да се доближи дори до размерите на телефона, ,но като за фотоапарат със сменяем обектив е доста добре.
  • Когато го купих, беше нов модел, и прецених, че ще има по-дълго време попддръжка, за разлика от Sony a6000, който беше 4-5 години по-стар.

Какви обективи използвам?

Canon EF-M 22mm f/2 STM

Това е последният обектив, който си купих да изпозлвам за портретен, когато ми потрябва, макар че е широк. Изпозлвала съм го само няколко пъти, но към момента съм доволна. Долу може да видите снимки направени с него. Най-голямото му предимство за мен е, че е изключителноп малък и лек, и дори все едно няма сложен обектив на апарата изобщо. Преди да си взема този снимах с един китаец, поръчан от Aliexpress, който много, много, много си харесвах и макар, че е малко шумен, никога не ме е разочаровал откъм снимки. Той е доста по-голям като размер, а и трябва да се използва с адаптер и положението става….2 кг само апарат в чантата ми. Краят му дойде, когато ми изпадна от чантата все пак при едно сменяне на обективи в забързана ситуация. Няколко снимки, направени с китаеца ще кача и по-долу, където съм отделила място за него специално.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6

Това ми е вторият любим обектив (след китайския X) и го наричам на галено „уайдчето“. Той е широкоъгълен и много ми помага при разходки, където знам, че трябва да хвана много сгради и нещо много мащабно (скала, пътечка) или да снимам по-отблизо, но да хвана повече. Доста често го изпозлвам, но за да мога да снимам с него с моя апарат, трябваше да си закупя отделно адаптер. Адаптерът е нужен, тъй като при M серията на Canon обективите се захващат по друг начин, отколкото при другите модели на марката.

Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3

Този обектив беше малко импулсивна покупка, ако трябва да сме честни :/ истината е, че го изпозлвам най-рядко и мога да снимам с него в някакви много конкретни ситуации, тъй като доста приближава. Въпреки това, едни от най-любимите ми кадри са запечатани с него.

Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3

Това е обектива, с който ми дойде апаратът и използвах преди да си взема адаптера. Преди този апарат вече бях изпозлвала такъв със сменяеми обективи и знаех просто, че няма да мина само с 15-45mm. Сега не го използвам толкова често, но когато реша да снимам с него, не вземам друг, защото съм преценила, че този би ми свършил работа за конкретното нещо. Хубаво е, че има голям Снимки, направени с него вижте тук:

Adapter Viltrox Auto Focus EF-EOS M MOUNT 

Това е адаптерът, който ползвам за „уайдчето“ и за китайския ми обектив. Има официален адаптер на Canon, но цената е доста по-висока, а тъй като, когато започнах да се занимавам с това ми беше основно хоби, реших, че не искам да давам твърде много пари там. Към момента ми върши добра работа и съм нямала проблеми с него. Ако не се счупи, няма да го сменя, а и да се счупи, сигурно ще си взема същия отново.

Yongnuo 35mm lens

Въпреки, че вече не го използвам, ще оставя линк тук, тъй като съм много доволна от него. В интерес на истината, ако го разглобя и успея да видя каква част е изпаднала и се чува отвътре, и после успея да го сглобя и работи, най-вероятно ще ползвам него вместо 22mm на Canon 😀 Оставям линк за Yongnuo ТУК

Голяма част от снимките ми са снимани и с телефон. През времето доста често съм ги сменяла, като в момента използвам iPhone 13 pro, преди това около 2 години Huawei p30 pro, няколко месеца Samsung S20 FE. Като цяло мисля, че бях най-доволна от Huawei p30 Pro към момента, но за съжаление нещо му се случи точно с камерата и доколктоо разбрах не предлагат смяна на камерата само. Най-вероятно някъде би имало възможност за смяна, но не мислех, че си заслужава.

Тъй като този пост стана доста дълъг, реших да отделя темата с какво обработвам снимките и можете да прочетете ТУК.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.