Провъртеник – едно от невероятно красивите места около Луковит и Карлуково.

Истината е, че колкото и пъти да се разхождаме в този район всеки път откривам нещо ново и интересно за мен. Освен това, често посещаваме едни и същи места, но в различни сезони. Това може да промени изцяло усещането за самото място. Сигурна съм, че разходката ни до този скален феномен щеше да остави друг отпечатък в мен ако го бяхме посетили през май, носещ нови цветове и свежи аромати, а не през октомври, обсипан с топли есенни багри.

Това красиво скално образувание се намира на брега на река Искър. Може да се наблюдава най-добре от хижа Провътеника.

Смята се, че скалното образувание Провъртеник е служило за древна обсерватория, заради начина, по който преминават слънчевите лъчи през дупката в дните на слънцестоенето. 🔆

До самата хижа се стига с кола, която има къде да оставите. Оставям и линк към Google maps на точното място, където ние оставихме нашата кола. Хижата е действаща, но ние не сме влизали, тъй като отидохме до мястото без план и не бяхме отделили твърде много време за него.

Мястото е страхотно за разходка през топлите дни и невероятно красиво през октомври и ноември, когато можете да се насладите на есенните багри.

Мястото можете да съчетаете с разходка до още няколко красиви места в този район. Тук съм изброила кои са те:

✅Златен парк Луковит
✅Каменните къщи (точно до хижата)
✅пещера Проходна
Пещерния дом, където може да пиете по 1 чай и да се любувате на гледките

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.