Ботаническата градина в Балчик никога не ми е била цел за посещение в сезон освен лятото. Тази година, обаче, имахме малко време покрай празниците и решихме да видим и пролетните цветя в градината.

Входни точки към комплекса

Има няколко входа за ботаническата градина.

Първият вход е и главният, който излиза на информационното бюро. Вторият вход е откъм крайбрежната алея. От тук влязохме и преди 5 години, когато последно посещавахме градината и двореца. Третият вход, от който влязохме този път се води вход за автомобили. От главния път се слиза по един тесен черен път, който излиза на голяма бариера и гишета за вход. Там имаше много малко хора, тъй като картата не ни го даде дори като възможност, а се ориентирахме по табели по пътя.

Цена на билетите

Цената за вход на градината не е никак малка в сравнение с другите забележителности в България, но пък имайки предвид, че не се посещава всеки ден и е доста голяма, според мен си заслужава.

Тъй като ботаническата градина е на територията на Двореца в Балчик, трябва да заплатите вход и за двата обекта, макар, че се водят отделни обекти. Общата цена за вход е 30 лв. за възрастен + 3 лв. отделно за паркинг.

Ботаническата и лалетата

Тази ботаническа градина ми е любимата в България – като излязла от приказка. След около 2 часа разходка и издирване на лалетата, които разбрахме, че има, ги открихме – непосредствено до първия вход. Тъй като бяхме влезли от другата страна на градината, успяхме да ги видим почти в края на разходката си. Градините бяха много красиви, цветни и поддържани.

Другото ми любимо тук е градината с кактуси и сукуленти, но в момента на нашето посещение бяха прибрани, явно все още е студено, за да са навън.

Двореца

Дворецът в градината също е изключително красив. Дворцовият комплекс е създаден през 1924 и е бил собственост на кралицата на Румъния Мария Единбургска. Мястото е често посещавана забележителност от много румънци, заради историята и заради близостта на двете държави.

А след като се разходите из красивите градини, ви препоръчвам да се качите само още половин час на север, за да хапнете вкусни черноморски миди в Мидената ферма 🙂

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.