Кукленски манастир – едно от местата, запазени в списъка ми много отдавна. Истината е, че покрай Пловдив имам много запазени места, но когато сме там някакси сме омагьосани от магията на самия град и твърде често пропускаме разходките в околностите. Този път решихме да се възползваме от малкото време, което ни беше останало и се разходихме до това местенце над град Куклен.

Къде се намира

Кукленският манастир се намира на около 16 километра от град Пловдив. Извисява се над град Куклен, към който има прекрасна гледка. Стига се по асфалтиран път, който макар и на места доста тесен, е кратък и можете да пътувате по него съвсем спокойно и безопасно.

Кукленски манастир

Това което ме беше впечатлило на снимките, които видях предварително бяха крепостните стени на манастира, които изглеждаха все едно от замък. Въпреки, че няма точна информация за началото на историята на манастира, се смята, че неговото създаване датира от XII – XIV век. Смята се, че в Кукленския манастир се е водила активна книжовна и просветна дейност, с която е бил известен в околията.

Към момента в манастирския комплекс има 2 църкви. Първата „Св. Св. Козма и Дамян“ датира от XV век, докато храмът „Св. Благовещение“ е по-нов и датира от 50-те години на XX век.

Църква в Кукленски манастир
Кукленски манастир край Пловдив
Камбаните на Кукленски манастир край Пловдив
Кукленски манастир край Пловдив

Кога да посетим

Кукленският манастир е отворен за посетители от 7:30 сутринта до 18:30 ч.. Моят съвет е да го посетите рано, за да се насладите на тишината и спокойствието, които напълно прилягат на това красиво място.

БОНУС идея

Ако сте в района на Пловдив, можете да се разходите и до екопътеката край Устина и Устински водопад – прочетете повече тук.

No any image found. Please check it again or try with another instagram account.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.