Ресиловски манастир Покров Богородичен – като излязъл от приказките

ресиловски манастир | рила | планина | сапарева баня
ресиловски манастир | рила | планина | сапарева баня

Не знаех за този манастир, но пътувайки към Сапарева баня, го видяхме на картата и решихме да го видим. Намира се почти в средата на пътя между Дупница и Сапарева баня. Въпреки, че не много често излизаме от предначертаната си „тракетория“, изобщо не съжалявам, че се отбихме да го разгледаме.

Ресиловски манастир ме очарова още щом свихме вдясно от главния път и го видях в далечината, заобиколен от красивите гори на Рила.

Манастирът е действащ женски манастир, чието изграждане е започнало през 1932 г. като последно е реконструиран през 1995 г. Изглежда доста поддържан и е изключително красив въпреки, че го постихме в един мрачен и сив ден. Нямаше никакви хора, въпреки че го посетихме в почивен ден. Предполагам, че нещата не стоят така в по-топлите и слънчеви дни.

До него се стига по чисто нов асфалтиран път и има място за паркиране точно на входа, може би за около 5-6 коли. Съветвам ви да го посетите, когато сте в района, защото наистина е приказен.

Можете да съчетаете посещението на Ресиловския манастир с разходка до близкия водопад Горица над село Овчарци или до красивия парк Рила край Дупница. В Сапарева баня можете да видите единствения в България гейзер. Ако желаете една идея по-дълга разходка, можете да се разходите до Бистришки водопад в Рила. Разходката до него отнема около час и половина.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.