Пещера Леденика – една подземна приказка

Пещера Леденика - Враца

Ще започна директно с истината – не обичам пещери. Някакси не ме блазни идеята да се намирам под земята и много трудно ще тръгнем нанякъде с цел да посетим някоя пещера. Изключвам от предходното твърдение пещери като Проходна и Деветашката, защото те са толкова огромни и просторни, че носят съвсем различно усещане и преживяване.

Това е и причината, поради която, макар и често да сме в района, не сме посещавали пещера Леденика. Веднъж се опитахме преди 2 години, но трябваше да чакаме час, защото не знаехме, че се влиза с група, а и нямахме маски, а тогава беше ново изискване.

Този януарски уикенд, обаче, в крайна сметка, отново се озовахме пред входа на пещера Леденика, този път „въоръжени“ с маски и уцелили по случайност началото на групова беседа. Т.е нямаше измъкване – влизаме в пещерата.

Още в началото ни казаха, че пещерата има 1 вход/изход, което не направи нещата по-добри в моите очи. Още тогава знаех, че ще съм от върналите се преди да свърши беседата.

Как се стига

До пещерата се стига по хубав асфалтов път. Намира се на около 16 км от Враца и по пътя ще се нагледате на страхотни природни красоти. Ще се нагледате и на стария неработещ ръждясал лифт, чиито седалки висят над пътя, но това е друг въпрос. Точно до пещерата е и хижа Леденика, както и красив и поддържан парк с обособени места за отдих. Лятото е страхотно място за почивка и релакс сред природата.

Пещера Леденика - Враца
Пещера Леденика – Враца

Входна такса

Както казах по-горе, в пещерата се влиза с група с екскурзовод. Продължителността на разходката е около 1 час. Цената на билета по време на нашето посещение беше 10 лв.

Пещерата

Няма да ви разказвам с много подробности за самата пещера, защото все пак тази информация ще получите по време на самата разходка. Минава се през няколко зали. Някои от тях са по-широки, други – толкова тесни, че трябва почти да пълзите по земята. Аз имам някаква форма на клаустрофобия, но минах навсякъде. Не е толкова страшно, колкото си мислех, че ще е. Още в първата зала успяхме да видим страхотни ледени образувания, които се наблюдават само през студените месеци и всъщност са дали името на пещерата – Леденика.

Пещера Леденика - Враца

Пещерата е известна и с малко естествено езерце, за което се смята, че изпълнява желания.

Кога да посетите пещерата

За да можете да наблюдавате ледените образувания, най-добре е да посетите пещерата през зимните месеци след ноември до към май. Много се радвам, че точно сега я посетихме, защото това направи посещението ни доста по-интересно за мен.

Пещера Леденика - Враца

Посещението на Леденика можете да съчетаете с една от най-страхотните гледки, които съм виждала от беседката с поглед към Вратцата – вижте повече за нея ТУК.

Посещавали ли сте Леденика? Има ли пещера в България, която ви е любима?

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.