Витоша – идеална за кратка планинска разходка , ако живеете в София или сте гости в града. В продължение на статията 7 идеи за кратка разходка на Витоша, тук ви предлагам още 5 места, които можете да включите в списъка си за посещение.

Хижа Балканити

Балканити е малка, но изключително чаровна хижа, която обичаме да посещаваме през всички сезони. Хижата разполага с външна градина – малка тераса, идеална за хапване, кафе или чай с приятели след разходка из планината. Препоръчвам да комбинирате посещението на хижа Балканити с разходка до хижа Септември, тъй като са близо една до друга и ако изберете да вървите по пътя за автомобили вместо през горската пътека, ще ви бъде още по-лесно, защото и до двете хижи се стига по един и същ път.
хижа балканити, витоша, софия, идеи за разходка

Пътека на здравето, Кладница

Екопътека „Пътека на здравето“ край село Кладница на Витоша е чудесно място за разходка и отдих на открито. Пътеката преминава през красива гора и живописни полянки, като следва Кладнишка река, което добавя чар към маршрута. През пролетта е препоръчително да носите непромокаеми обувки, тъй като пътеката може да стане кална на места. Пътеката е добре маркирана и много приятна за разходка. В края на маршрута ви очаква хижа Селимица, където можете да отдъхнете и да се насладите на уютна атмосфера и тяхната „запазена марка“ – баница с локум.
екопътека, пътека на здравето, кладница, витоша

Драгалевски манастир

Най-лесният начин да посетим Драгалевския манастир е с кола, като паркирате на безплатния паркинг близо до манастира, разположен сред гъста гора по път към хижа Алеко. Там можете да разгледате старинната църква и да се насладите на тишината и спокойствието на околността. Мястото е идеално за кратка разходка и пикник с приятели или семейство.

драгалевски манастир, идея за разходки, идеи за разходка, витоша, софия

Хижа Селимица

Хижа Селимица се намира на Витоша, близо до София, и е популярна дестинация за отдих през всички сезони. Разположена е в края на екопътека „Пътека на здравето“ край село Кладница, което я прави чудесна цел за пешеходни разходки и планински туризъм. Хижата предлага уютна атмосфера и е идеална за почивка с приятели и семейство. Лесно достъпна е както с автомобил, така и пеша, и е чудесна спирка за вкусно хапване и освежаваща напитка.

Между началото на екопътеката и паркинг към хижата, по автомобилния път, можете да посетите и Кладнишкия манастир.

хижа селимица, витоша, идеи за разходка

Хижа Композиторите

Страхотна кратка разходка за малки и големи. За да стигнете до хижата, оставете автомобила си на уширение по пътя малко след отбивката за Златните мостове (използвате тези координати @42.6077109,23.2310783). Оттам ще забележите пролука в гората и малка табела, указваща пътеката към хижа Композиторите. След около 5-10 минути пеша ще се озовете на открита поляна с пейки, люлка и масички, където тази вълшебна хижа ще се разкрие пред вас. Там можете да похапнете, да изпиете чаша чай, да се отпуснете, да направите пикник или да се забавлявате със семейство и приятели.
хижа червената шапчица, хижа композиторите, витоша, идеи за разходка, идея

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.