Котел и Жеравна бяха в списъка ми отдавна, но някак все не стигахме до тях. Този път решихме да се възползваме от това, че бяхме в Шумен и само на час и половина път от тези две дългочакани дестинации.

Котел

Котел беше първото място, което посетихме. Градчето е родно място на някои от най-бележитите българи Софроний Врачанки, Георги Раковски, Петър Берон.

Там успяхме да разгледаме няколко музея, закупувайки общ обходен билет на стойност 9 лв.. Цената включва:

Галатанското училище

Галатанско училище, Котел

„Галатанското училище” е единствената обществена сграда оцеляла след пожара от 1894 г. и в нея през 1992 г. е уредена експозиция от прочутите котленски килими, които запознават с изкуство на котленските майсторки-тъкачки.

На първия етаж могат да се разгледат котленски килими на възраст от 150 до 200 години, а на втория етаж има изтъкани картини по автентичната котленска килимотъкаческа техника само че по-съвременни

Експонираните уникални образци на котленското килимарско изкуств. Те са втъкани месец, година на изработване и името на майсторката, която го е създала – нещо, което е характерно само за килимарството от този край.

Кьорпевата къща

Кьорпеева къща, Котел

Корпеевата къща е построена през 1872 г., а от 1960 г. в нея се помещава етнографска експозиция, която ни показва предмети от бита и културата през 18-ти и 19-ти век.

Пантеон на Георги Сава Раковски

Музейната експозиция на Пантеона се състои от четири зали, които са тематично обособени: “Будители”, “Просветители”, “Бунтовници” и “Революционери”. След като минете през всяка от тях, ще стигнете и до най-огромната зала, в която се намира и мраморен саркофаг, пазещ костните останки на Георги Сава Раковски. В една от залите в музея могат да се видят І-вото издание на “Рибния буквар” и ковчеже с балсамираното сърце на д-р Петър Берон; Друго интересно, което можете да видите там е Първата новобългарска печатна книга, издадена през 1806 г.

Пантеонът е включен в 100-те национални туристически обекта.

Жеравна

Разходката из Жеравна наистина е неповторима. Основен поминък в Жеравна било овцевъдството и търговията с вълна, строели се къщи с дюкяни или работилници на първите етажи. Там времето е спряло и разхождайки се по кривите улички, можете да се потопите в миналото. През 1958 г. със закон Жеравна е обявена за музеен резерват.

Мечта ми я някой ден да посетя фестивала на народната носия, който се провежда там. След като майка ми разбра, че ще ходим към Жеравна, изкара една красива носия, дадена от прабаба ми, с която да се издокарам – така и направих. В Жеравна беше доста празно (както и в Панагюрище, което за мен беше много чудно) освен нас нямаше почти никакви други хора. Там прекарахме доста малко време, тъй като ни чакаше дълъг път. Оставям линк ТУК към паркинга, на който можете да оставите колата си.

Комбинираният билет, който нием закупихме от къщата на Йордан Йовков е на цена 8 лева и включва къщата музей на Йовков, Художествената галерия и къщата на Сава Филаретов.

Къщата на Йордан Йовков

Къщата се състои от 2 стаи и ни казаха, че не е реновирана, но изглежда добре. Там е и мястото, от което може да закупите билета и да започнете своята обиколка.

Черковното кафене

Често споменавано в творбите на Йордан Йовков, то беше и мястото, на което решихме да хапнем. Страхотна атмосфера и храната също ни хареса.

За съжаление след хапването трябваше да потегляме и не успяхме да посетим някои от обектите. За следващия път ни останаха Художествената галерия и къщата на Сава Филаретов.

Посещавали ли сте Жеравна и/или Котел?

Можете да гледате и влога от разходката ни до Котел и Жеравна тук

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.