Повечето от вас, включително и аз до миналата година, бях запозната единствено със замъците Бран (Замъка на Дракула) и Пелеш (Синая) в Румъния. Най-често сме чували за тях, най-много екскурзии се организират до тях. Тук, обаче, искам да ви покажа още няколко замъци (+ крепости, дворци), които смятам, че не са изпускане и са просто приказни.

Замък Хуняди (Хунедоара) 

Започвам с най-любимия си замък в Румъния. Освен, че го свързвам със страхотни спомени, е най-приказният, който съм виждала. Замъкът се намира в град Хунедоара и е построен през 13-ти век, когато се е намирал на територията на Кралство Унгария. Разглежда се самостоятелно и когато ние го посещавахме, част от него беше в ремонт.

Вход: 30 RON (около 12 лв.)

Замък в Бран

Това е и най-известният сред българските туристи. Намира се в Бран в близост до Брашов. Замъкът е построен през 14-ти век и също изглежда впечатляващо. Разходката вътре е изключително интересна. Когато ние го посещавахме (2019 г.) всеки посетител получаваше слушалки и устройство, с което си беше като на собствена лекция докато обикаляш из замъка. Това, обаче, беше преди пандемията, така че сега не знам дали това е така.

Вход: 40 RON (около 16 лв.)

Дворец Пелеш

Въпреки, че замъкът в Бран е изключително красив отвън, дворецът в Синия беше моят фаворит. Намира в с град Синия и е може би вторият най-посещаван замък в Румъния, често се съчетава със замъкът в Бран и разходка до Брашов. По време на нашето посещение (2019 г.) се влизаше с група  в точно определени часове

Вход: 30 RON (около 12 лв.)

Крепостта в Ръшнов

Намира се на хълм над град Ръшнов, в близост до Брашов. За да стигнете до Бран, минавате през Ръшнов, така че ви съветвам да съчетаете разходката и с тази крепост. За мен беше доста интересна, защото има много красива гледка, а и вътре си е като малко градче. Разглежда се самостоятелно, може да се качите пеша от паркинга за около 10-15 минути, можете да се качите с влакче, което върви на няколко минути. По пътя за крепостта има и детски парк с макети на динозаври.

Вход: 12 RON (около 5 лв.)

Крепостта във Фъгъраш

Това е крепостта, която най-скоро постихме. Намира се в центъра на град Фъгъраш и е една от най-запазените крепости в Румъния от 14-ти век. Замъкът е обграден от дълбок ров, пълен с вода, което е направило крепостта изклчително трудна за превземане. Можете да влезете в нея през 2-та дървени моста, които са изградени. Главният беше в ремонт (естествено) по време на нашето посещение (2022 г.). Разходката е самостоятелна, има няколко зали и музей, интересно е.

Вход: 10 RON (около 4 лв.)

Дворец Банфи

Дворецът е бил собственост на унгарския род Банфи, като по време на славните си дни, мястото е било познато като Версай на Трансилвания. За съжаление, замъкът е изоставен преди време и остава да се руши и голяма част от красотите му са заличени. За щастие, е започнала реновация, която тече и в момента и вече може да се разгледа.

Вход: 8 RON (около 3.20 лв.)

А ако сте се запътили към столицата на Румъния, тук съм описала няколко места, които не са за изпускане в Букурещ

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.