Отдавна искам да се разходим до Бъндеришките езера, но все не успяваме да се организираме. Тази година, през летните месеци, отново не успяхме, но все пак решихме да си откраднем един час в планината като направихме бърза разходка до най-ниското Бъндеришко езеро – Окото.

За (мое) щастие бяхме абсолютно сами, предполагам, защото беше през седмицата и беше рано. Слъневчите лъчи все още не бяха достигнали езерото и по пътя ни беше заснежено.

Знаех, че езерото е малко и разходката кратка, но въпреки това много ми хареса. Може би беше комбинация от тишина, спокойствие, тепърва изгряващи слънчеви лъчи и гледки към Пирин.

Как да стигнем до езерото?


Разходката до езерото ни беше около 20-25 минути от хижа Вихрен, където оставихме колата. През летните месеци (до 15 септември) асфалтовият път до хижа Вихрен е затворен в часовия интервал 80:00 – 16:00 ч.. Нашата разходка беше след 15-ти септември и си се качихме до горе с колата. От хижа Вихрен тръгвате по синьо-жълтата маркировка като след около 10-5 минути стигате до мостчето от по-горната снимка. Преминавате по него и се снимате, разбира се 😀 След като преминете през мостчето, продължавате по пътечката и ще видите едно малко баирче вляво. Точно зад него се крие и езеро Окото. ТУК оставям и линк към локацията на хижа Вихрен.

Разходката до езерото ни беше около 20-25 минути от хижа Вихрен, където оставихме колата. През летните месеци (до 15 септември) асфалтовият път до хижа Вихрен е затворен в часовия интервал 80:00 – 16:00 ч.. Нашата разходка беше след 15-ти септември и си се качихме до горе с колата. От хижа Вихрен тръгвате по синьо-жълтата маркировка като след около 10-5 минути стигате до мостчето от по-горната снимка. Преминавате по него и се снимате, разбира се 😀 След като преминете през мостчето, продължавате по пътечката и ще видите едно малко баирче вляво. Точно зад него се крие и езеро Окото.

Ако решите, можете да продължите по пътеката към следващото езеро – Рибно Бъндеришко езеро, което се намира на около километър и половина. Ние, обаче, имахме друг план за деня, постояхме на езеро Окото, поснимахме се и тръгнахме обратно към хижа Вихрен. Навръщане вече срещнахме 2-3 групи туристи.

Можете да съчетаете посещението с разходка до Байкушева мура.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.