Витоша – идеална за кратка планинска разходка , ако живеете в София или сте гости в града

Хижа Камен дел

Най-бързият начин да стигнете до нея е като се качите с кола 🚗 до поляната край хижа Момина скала, след това пеша около 20-30 минути ви остават до хижа Камен дел.🏠 Ако имате време и желание, можете да започнете разходката от Златните мостове също 🌲 Ние я посетихме събота, но раничко и нямаше никой наоколо за около 15-20 минути, но след това, разбираемо, хижата и пейките пред нея се напълниха.👥Мястото е много красиво, с гледка към града и голяма поляна, на която може да си направите и пикник, ние избрахме да постоим на поляната и да се попечем на слънцето.

Боянското езеро

Пътеката за Боянското езеро започва малко по-нагоре от Боянската църква. Можете да изпозлвате ТОЗИ ЛИНК за Google maps, за да видите точната локация на началото на пътеката. В началото се ходи по една и съща пътека за Боянския водопад и Боянското езеро, като в последствие маршутите се разделят. Навсякъде има табели, така че не би трябвало да можете да се объркате. Част от маршрута за Боянското езеро се припокрива с веломаршрут (също е отбелязано с табели), така че минавайте с повишено внимание. Ние стигнахме до езерото за около час, но трябва да имате предвид, че пътеката е постоянно изкачване. Самото езеро не е голямо, но е приятно за кратка разходка и отдих.

Боянско езеро във Витоша

Хижа Септевмри

Тя е от любимите ми хижи във Витоша. Освен че можете да хапнете страхотни мекици и пържени филийки, мястото е страхотно за почивка, релакс и дори ако ако искате да поработите сред природата. До хижата може да стигнете пеша от Златните мостове (около 15-20 минути) или с колата до самата хижа.

хижа Септември

Хижа Планинарска песен

Като излязла от приказка. Стига се лесно до самата хижа, можете да се качите с кола, която да паркирате до хотел Боерица и от там са около 3 минути пеша до хижата.🚗 Покрай нея минават няколко туристически маршрута, като може да се стигне и по пътека от Златните мостове за около 1 час.

хижа Планинарска песен

Златните мостове

Едно от емблематичните за Витоша места. Прекрасно място през всеки сезон. Можете да стигнете с кола или с градски транспорт (номер 63). От тук тръгват много пътеки до различни места, можете да се разходите до хижа Малинка, която е на около 30 минути или пък да продължите до хижа Планинарска песен за около час и 10 минути.

Златните мостове

Симеоновски езера

Лесен достъп, можете да стигнете до тях за около 5-10 минути от последните къщи в кв.Симеоново. Ние ги посетихме от горната страна като тръгнахме от хотел Свети Георги във Витоша. От там също се стига за 15-тина минути. Езерата не са естествени, правени са от хората, и за по-скоро са като басейни. За съжаление когато ние ги посетихме бяхме в ужасно състояние, пълни с боклуци и мръсни. Около самите езера има места за отдих и пикник.

Симеоновски езера

Боянски водопад

Един от символите на Витоша. Има 2 пътеки, по които можете да стигнете до водопада – едната е леката, другата стръмната. Ние сме го изкачвали и от двете, като за нас стръмната беше доста по-лека. Леката пътека е доста по-широка, но ние се измъчихме на нея, защото е постоянно изкачване. И при двете пътеки стигнахме за около час и половина. При стръмната пътека излизате долу на водопада, а при леката малко по-отгоре. Можете да направите и кръгова разходка, както направихме ние – качване от стръмната и слизане по по-широката. Имайте предвид, че уикенда, особено в топлите дни, тук има много, много, много хора.

Боянски водопад

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.