Шумен, моят роден град, не е известнен като много туристическа дестинация, но ако някой ден се озовете в града, по една или друга причина, не пропускайте да разгледате тези места.

  1. Паметник „Създатели на Българската държава“ –

Паметникът се намира на Шуменското плато и предлага красива гледка към града. Той се явява и символът на Шумен
Конструкцията е изключително интересна като вътре с огромни каменни блокове са изобразени личности от българската история. Тук можете да се насладите и на красивата мозайка, която се намира във вътрешната част на комплекса на паметника. Покрай самия паметник се намират множество алеи за разходка и места за пикник покрай паметника. До паметника можете да стигнете или пеша по 1300 стъпала, изградени от театъра в центъра на града или по асфалтов път около 4 км. Можете да се качите и 4 км по асфалтовия път пеша – нещо, което правехме доста често като тийнеджъри.

2. Шуменската крепост – още едно от местата в Шумен, които предлагат страхотна гледка и усещане за велика история. Шуменската крепост също се намира на Шуменското плато и може да се съчетае с разходка до Паметника. До нея се стига с кола, като при последното ми посещение, входът беше 4 лв.

3. Сградата на съда – една от най-красивите и внушителни сгради в Шумен – сградата на съда. От миналата година е обновена, както и площадът пред нея като са инсталирани светещи в различни цветове фонтани, нови пейки и красиви растения.

4. Сградата на полицията – намира се непосредствено до сградата на съда и е известна с механичния часовник, който е изработен през 1937 г.

5. Казанджийската улица – Това е една стара част на центъра в града, някога известна със занаятчийската дейност, която се е развивала. В близост се намират къща‑музей Димитър Сребров и къща‑музей Лайош Кошут

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.