Коледа наближава и елхата вече е в бойна готовност. Бях я изкарала още в средата на ноември и с нетърпение чаках да свърши месецът, за да я украся. Дойде декември и както нямах търпение, така минаха 3 дни, в които само си измислях оправдания, за да не започна с украсата.

Въпреки грандиозните ми планове за отрупана с лъскави топки елха, тази година реших да я окача само с дървени декорации и такива от естествени материали – сушени портокали и грейпфрут.

Ето и орнаментите и как да си направите такива.

Как да изсушим портокал и грейпфрут

Изчетох няколко „рецепти“ за сушени портокали и реших да следвам следните стъпки. Моите правих в air fryer и станаха сравнително бързо, но тъй като той пък събира по-малко резени, не знам дали ми е отнело по-малко време като тегля чертата накрая. Тук ще ви опиша какви стъпки следвах аз:

  1. режем портокала на тънки ивици – най-много половин сантиметър;
  2. подреждаме ги във фритюрника на горещ въздух;
  3. трябва да се подсушат малко перди да се сложат (но аз това не го правех, защото забравих, ако трябва да съм честна);
  4. фритюрника включвах на макс време (30-40 минути) на около 110-120 градуса. Първите ми бях пуснала на една идея по-високи градуси и много бързо изгоряха. Колкото по-тънки ги нарежете толкова по-бързо ще станат.

С грейпфрута нещата бяха малко по-различни, той ставаше доста бавно, защото трябваше да го нарежда на по-дебели резени. Нарязан на толкова тънко, колкото портокала, грейпфрута се обезформяше много.

Украса за елха от сушен портокал

За да си направим орнамент от сушения портокал или грейпфрут, ни трябва само канап и една ножичка. Правим дупка в горната част на портокала и прекарваме канап през нея, след което връзваме в гормата част и сме готови.

Дървени орнаменти

Останалите дървени орнаменти взехме от Джъмбо, но сигурно на доста места има. От там взех и тези малки табелки, където написах пожелания и ги закачих като украса на елхата.

Най-вероятно не са за това, но ми хареса като идея. Тук ще оставя линкове към сайтове, където съм открила интересни дървени коледни орнаменти:

Дървени орнаменти 1

Дървени орнаменти 2

Дървени орнаменти 3

Дървени орнаменти 4

Дървени орнаменти 5

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.