Добре де, не сме пътували само с влак, но вече няколко пъти избираме този начин, за да се придвижим до конкретна дестинация, която сме избрали.

Последното ни пътуване с илианските влакове беше през април 2022 г. като пътувахме от Падуа до Венеция. След като премислихме всички варианти, и вече след като е минало, мога да отбележа, че беше най-доброто решение.

Първо ще ви кажа няколко думи за влаковете в Италия. Двата най-големи превозвача в Италия са Italo и Trenitalia, като аз съм пътувала само с Trenitalia.

Италия е една от страните в Европа, където може да пътувате с влак стрела, но доколкото разбрах, макар че имат възможност за по-бърза скорост, влаковете са ограничени до 250 км/ч. Което пак си е бързо, както и да го погледнем.

По маршрута, който нас ни итересуваше – Падуа до Венеция (St.Lucia) и обратно, имахме 3 възможности

Regionale Veloce – 30 мин. (4.6 EUR в посока)

Regionale Veloce – 45 мин. (4.6 EUR в посока)

Frecciarossa 1000 – 15 мин. (19.90 EUR в посока)

Не избрахме най-бързия влак, поради простата причина, че мен ме е страх, но може би следващия път ще се кача от самото любопитство. На отиване пътувахме с влака за 45 минути, а на връщане избрахме този за 30 минути. Разликата е основно в броя на спирките, на които спира. Скоростта на влака, с който се върнахме беше 160 км/ч в по-голямата част от пътуването, което за мен си беше доста бързо 😀 А влакът навръщане беше и пълен изцяло, основно с туристи с куфари, предполагам, пътуващи до Верона, тъй като това беше и финалната дестинация.

В търсене на коловоза, от който да хванем влака за Венеция

От къде да купим билети?

Билети за влак можете да купите на място в гарата (избирайки и превозвача, всеки си има гишета), чрез автомати на гарата също, както и онлайн. Ние сме купували от автомат билети за Комо преди години, а този път си купихме от гишета на гарата. Ако се притеснявате, че може да не ви разберат точно кой влак искате, може да покажете този на телефона си този, който сте си харесали на служителя на гишето от сайта на https://www.trenitalia.com/

Така изглеждат автоматите за билети на Trenitalia

Защо да изберем влак?

Като цяло, според мен, това е един много добър вариант за пътуване из Италия, имайки предвид, че железопътната им мрежа е добре развита (поне до по-големите и известни градове) и цената е приемлива. Влаковете, в които сме се возили са били, чисти и бързи.

Някои от влаковете са двуетажни

Преди време пътувахме така от Милано до езерото Комо за около час, сега пътувахме с влак до Венеция, като имайте предвид, че гарата, до която ви води влакът, е точно до каналите, ако изберете крайна спирка Venezia St.Lucia. Имахме план да идем и с влак до езерото Гарда, но решихме да си пътуваме с колата, защото искахме да нощуваме там.

Наближаваме спирката Venezia St.Lucia, минавайки през моста към Венеция

Според проучване, което направих, според доста хора този транспорт е много по-добър от самолетния (в границите на Италия говорим), тъй като, ако изберете влака стрела, пътувате бързо, удобно, няма нужда да чакате багаж по летищата или да ходите 2 часа преди полета там, а и пристигате директно в центъра на населеното място, което сте избрали, без да има нужда от шътъли от летището.

Слизаме от влака и пред нас са венецианските канали

Няма нуджа да споменавам, че ако се придвижвате с кола обикновено, това е вашият шанс да си починете от шофирането. С някой от най-бързите им влакове може да стигнете от Рим до Милано за 3 часа (574 км.), което е доста добре. Може да сравните с влака София – Варна (тъй като са горе-долу подобни като километри), който е с продължителност 07:39 ч. 🙂

В големите градове гарите изглеждат доста добре и са много големи.

Гара Milano Porta Garibaldi

Пътували ли сте с влак из Италия? Бихте ли?

*информацията, която съм дала по-горе не е изчерпателна и е съобразена единствено с моя опит, може да е непълна или изменена в момента, в който четете поста ми

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.