Скален феномен Окото беше едно от местата в списъка ми за посещение, за които все не остава време, но този път успяхме и си направихме една страхотна тричасова разходка

Как се стига?

Пътеката за скалните манастири започва малко след последните къщи в с.Осмар, област Шумен. Ние паркирахме нашата кола ТУК (линк към Google maps) .До тук стига и асфалтовият път, който се превръща в черен – ако сте с високопроходима кола можете да продъжлите по черния път и да стигнете почти до скалните манастири (на около 500-600 метра от тях).

Пътеката до манастирите и Окото

Ако решите да продължите пеша, ще си направите една хубава разходка от около 2.6 километра, които ние изминахме за час и малко. Пътеката е маркирана, има табели и две чешми – едната е малко след началото, а втората – точно преди последното изкачване. До самите чешми има и беседки за отдих. Върви се по черен път, който е предимно равен или леко полегат, като в последните 10-тина минути има по-стръмно изкачване, но не е нещо фрапиращо.

Скален манастир

След като изкачите баирчето ще се озовете пред стълбите, които водят до входа на Костадиновия скален манастир. Стълбите са стабилни, на места почти отвесни и аз все пак не посмях да се кача, защото ми се завива свят от такива места понякога. Но Мартин се качи и кадрите от манстира са негово дело. Аз използвах петте минути, в които той разглежда, да си отдъхна от изкачването и да разгледам накъде трябва да поемем, за да стигнем до Окото.

Скален феномен Окото

От площадката до манастира има няколко посоки, които можем да хванем и ние хванахме тази с най-много табели. Гледахме и самата локация, обозначена като Осмарско око, която обаче, се оказа грешно поставена. Вървяхме още 5 минути и стигнахме до едно скално образувание, което имаше метални въжета, но скъсани. Тъй като имаше маркировка, слязох почти до долу, въпреки, че беше песъчливо и хлъзгаво, за да видя дали това е дестинацията ни. Оказа, че това е друг по-малък скален манастир Килията. След това тръгнахме нагоре по друго баирче, за да видим Окото точно срещу нас. Бяхме тръгнали в обратната му посока. Върнахме се до стълбите на манастира и хванахме друга маркирана пътека. Тя всъщност води към Окото, намиращо се над самия манастир. Стига се за 2 минути от стълбите на манастира. Маркировката е зелена по всички пътеки, може би и затове се объркахме. Мястото е страхотно, много красиво с прекрасни гледки.

На първата снимка виждате пътеката, която НЕ ВОДИ към Окото. Правилната пътечка е вляво от тази на снимката.

Други интересни места в този район можете да разгледате в този пост -> Интересни места в Шумен

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.