Ровин е очарователен крайбрежен град, разположен на западния бряг на полуостров Истрия в Хърватия. Имахме щастието да го посетим през пролетта на 2019 г. Намира се на около 250 км от столицата на Хърватия – Загреб. Известен със своя живописен стар град, красиви плажове и отлични морски дарове, Ровин е популярна дестинация за туристи от цял свят.

ровин, хърватия

Забележителности

Старият град на Ровин е една от основните забележителности на града. За краткия си престой успяхме да разгледаме тесните улички, живописните къщи и историческите сгради, като например църквата Св. Евфимия, която предлага панорамна гледка към града и морето.

Старият град също е дом на редица магазини, кафенета и ресторанти, където посетителите могат да опитат местни морски дарове и традиционна истрийска кухня.

Друга задължителна атракция в Ровин е яхтеното пристанище, което се намира в сърцето на стария град. Голяма част от времето там прекрахме в разходка по крайбрежието, любувайки се на лодките и яхтите, както и на невероятната гледка към морето и околните острови. Марината също е дом на редица ресторанти и барове, където можете да се насладите на питие или вкусно хапване, докато се любувате на гледката.

rbsh

Ровин е известен и с красивите си плажове, като Zlatni rt, който е популярно място за гмуркане, слънчеви бани и водни спортове. Докато сте в града можете да се разходите с лодка до близките острови, като остров Света Екатерина, където могат да се гмуркате с шнорхел и да разгледате историческите руини на острова.

За културните ентусиасти градът предлага голямо разнообразие от възможности, като например посещение на Историческия музей, който разказва историята на богатата история и култура на Ровин, или Градския музей на Ровин, който е посветен на изкуството и културата на града.

Ровин е място, което наистина остана в сърцето ми и се надявам някой ден да се върнем отново, защото съм сигурна, че са останали изключително красиви кътчета от града, които все още не сме открили.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.