Хижа Васильов и едноименния връх решихме да посетим в един от топлите априлски дни. Честно казано, много ни се ходеше из планината и съвсем случайно я открих на картата, търсейки дестинация. Този район не сме посещавали често и не съм твърде запозната с пътеките и хижите там, но нямам търпение през лятото да си правим по-чести разходки из тази част на Стара планина. Много ми хареса и разходката и гледките по пътя. След вкусното хапване в хижата се запътихме и към връх Васильов. Цялата разходка от колата, през хапване в хижата, изкачване на върха и връщане до колата ни отне около 3:15 ч.

хижа васильов - връх васильов - екопътека - стара планина

Откъде да тръгнем?

Първоначално открих само маршрута от Шипковски минерални бани, който е около 3 часа в посока, но в последствие открих и маршрута, който ние направихме. Той започва от най-високата част на прохода Богое, свързващ Шипково с Рибарица. Оставихме нашата кола тук (линк към Google maps), където има уширение на пътя и 2 пъти в 2 противоположни посоки. Има много табели, така че шансът да се объркате е много малък.

хижа васильов - връх васильов - екопътека - стара планина

Пътеката

Пътеката до хижа Васильов по този маршрут реално е черен път, по който дори срещнахме 1-2 високопроходими коли. Маршрутът е маркиран със синя маркировка, която е доста начесто, но така или иначе трябва да се движите само по черния път, дори и да не гледате маркировката. Той ще ви отведе на един кръстопът. След началото на пътеката, ви очакват около 50 минути и няколко слизания и изкачвания, преди да се озовете на кръстопът. Ако искате да продължите директно към върха, тръгнете наляво. Ако искате да минете първо през хижата, както направихме ние, тръгнете надясно. Почти през цялата пътека вървите в гора, но последните 20-тина минути са на отворен терен, който беше доста ветровит, когато ние бяхме там. По пътеката няма чешми, така че вземете си вода.

хижа васильов - връх васильов - екопътека - стара планина

Хижата

Хижа Васильов е наистина едно страхотно място, изключително поддържана хижа със страхотни домакини и вкусна храна. Има няколко бунгала, в които можете да нощувате, както и маси вътре и отвън. Гледката от хижата е много красива и ви съветвам, ако имате възможност и желание, да се разходите до нея в някой слънчев ден.

хижа васильов - връх васильов - екопътека - стара планина

Връх Васильов

Върхът решихме да качим след хижата и след хапването – дали беше правилно решение или не, не знам, но се свръши вече. 😀 Връх Васильов със своите 1490 метра е най-високият в Предбалкана и е доста обзорен. И ветровит. Задържахме се там около 2 минути, тъй като решихме да хванем прекия път към върха, който е доста по-стръмен и се бяхме изпотили доста. Има и полегата пътека, по която ще се забавите още 5-10 минути най-много. От хижата до върха се качихме за 15 минути по по-стръмния път през поляните.

хижа васильов - връх васильов - екопътека - стара планина

Разгледайте още идеи за разходки в iamsilvia.com

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.