Пещерен дом „Петър Трантеев“ край с. Карлуково (общ. Луковит) е страхотно място, където можете да се полюбувате на красиви гледки към реката и да пиете по един топъл чай или да хапнете нещо.

Първия път като го посетих бях много впечатлена от терасите, на които можеш да седнеш и да хапваш, тъй като се извисяват на по-голяма височина, отколкото ми е комфортно 😀

Първото ми посещение беше през 2018 г.

Посещавали сме националния пещерен дом няколко пъти и то в различни сезони, тъй като е в близост до Плевен. В този пост ще кача снимки и от първия път, в който съм ходила (през пролетта) и от последния (тази есен).

Има паркинг, където можете да оставите колата си. Около пещерния дом има и няколко изградени тераски на скалите с метални парапети, до които може да се разходите.

Снимки от ноември 2021 г.

До тази площадка от снимките по-горе се стига по следния начин: като застанете на голямата тераса до паркинга и погледнете вдясно, ще видите още 1 скала отново с парапет. Това е и площадката от снимките по-горе. Трябва да минете през една пътечка, която е малко скрита в растителност, но се вижда като тръгнете в правилната посока. Върви се не повече от 1 минута до втората площадка, макар и да изглежда по-надалеч.

По пътечка от пещерния дом за кратко време може да стигнете до Средновековна скална църква Св Марина. До който може да се стигне и от пещерния дом и от пещера Проходна. Чувала, че от пещерния дом стигането е доста екстремно и опасно. Към момента, не сме посещавали църквата, но съм я запазила за следващия път.

В блост можете да посетите пещера Проходна, скално образувание Провъртеник, Каменните къщи

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.