Едно магическо местенце, до което можете да стигнете само за 15 минути. Не предполагах, че ще тази екопътека край Тетевен ще ми хареса толкова много, но сега нямам търпение да се върнем и след месец-два, когато ще е още по-зелено.

Отдавна бях чувала за тази екопътека край Тетевен, но поради една или друга причина, все не тръгвахме по нея. Ако знаех за колко кратко време ще се озовем в такава приказка, нямаше д го отлагам толкова дълго.

Начало

Точно в началото на пътеката има малък паркинг, където можете да оставите колата си, както и еко тоалетна, като цяло е облагородено.

Малко след табелата за екопътеката ще се озовете на моста от първата снимка, който минава над реката и приказката започва още от него.

Продължителност

Екопътека Под пръските на водопада е с дължина 600 метра (горска част) или около 4 км (ако започнете разходката от града)

По време на 15-минутната разходка до главния водопад, ще минете покрай други малки и по-големи водопадчета, всяко от които по-красиво и по-красиво. Разбрах, че сме имали късмет да посетим пътеката, когато е имало доста вода, така че предполагам в летните месеци, може би ще има по-малко водопадчета, но съм сигурна, че няма да е по-малко красиво.

По време на разходката ще минете няколко мостчета, има изградени и беседки, както и маси с пейки за почивка.

Водопад Скока

И, както вече ви казах, след около 15 минути се озоваваме пред най-голямата „атракция“ на екопътеката – водопад Скока. Той е висок около 30 метра. Около него също има изградена каменна беседка и барбекю – страхотно място за един ден сред природата.

Точно до водопад Скока се намира друг, доста по-висок водопад. Когато ние ги посетихме нямаше почти никаква вода и по-късно разбрах, че той доста често пресъхва. Надявам се да имате късмет да видите и него с вода 🙂

водопад Скока, Тетевен, Стара планина, Тетевенски Балкан, екопътека Под пръските на водопада

С две ръце ви препоръчвам да се разходите по екопътека Под пръските на водопад край Тетевен. Това наистина е една от най-красивите в България, по които сме се разхождали, а и е изключително лесносдостъпна.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.