Благоевград – живописният град, разположен в подножието на Рила и Пирин е една комбинация от културни и природни забележителности, което бихме могли да разгледаме само за един ден. Тази година посетихме за втори път Благоевград в една слънчева (почти) пролетна събота. Предходното ни посещение беше преди няколко години, но тогава не успяхме да се разходим и да посетим повечето забележителности. Та днес ще ви разкажа за някои забележителности , които успяхме да посетим за краткия ни престой в града.

Парк Бачиново: Оазисът на спокойствието

Нашето пътешествие започна от парк Бачиново, който е истинско бижу на Благоевград. Това природно кътче се намира само на няколко минути от центъра на града и е идеалното място за релакс и почивка в природата. Можете да се разходите край красивото езеро, да се полюбувате на лебедите, да се насладите на спокойната атмосфера за разходка сред природата.
благоевград-забележителности-парк-бачиново
Разходждайки се в парка открихме и страхотна механа (в която си откарахме още 1 час), но все пак беше средата на март, излизаме от студените месеци и всяка възможност да седнем да хапнем навън на слънце, няма как да се подмине току-така.
благоевград-забележителности-механа-воденицата
След хапването продължихме с разходката си из парка. Успяхме да разгледаме въжения парк (който беше затворен), но пък изглеждаше доста голям и интересен с някои съоръжение точно над реката. Имаше страхотни пейки за почивка край река Бистрица, минаваща през парка. След разходката в парк Бачиново продължихме към следващото място в Благоевград, което си бяхме набелязали.
благоевград-забележителности-бачиново-въжен-парк

Църква „Въведение Богородично“: Духовно пътуване във времето

Следващата спирка в нашето пътешествие е църква „Въведение Богородично“, която се издига величествено сред модерната архитектура на града. Още при първото ни посещение ме впечатли със своята архитектура и история.
благоевград-забележителности-църква

Квартал Вароша: Художествената душа на Благоевград

Разходката ни продължава към квартал Вароша, където историята и културата на Благоевград оживяват във всяка уличка и къща. Този стар квартал е дом на множество ателиета, галерии и уютни кафенета, където можете да се насладите на безвремието и да откриете богатото културно наследство на града.
благоевград-забележителности-вароша

Екопътека Кръста

За жалост, този път, не успяхме да се разходим по екопътеката, но я включвам в списъка със забележителности, които да посетим, защото съм сигурна, че е страхотна разходка, която в края ще ни награди с невероятно гледки. Екопътеката започва от тази точка (Google maps) и доколкото разбрах, е около километър и половина и изминаването й отнема около час в посока. Въпреки, че ние не успяхме да се разходим по нея, силно ви съветвам, при възможност, разбира се, да се разходите, защото има ли нещо по-хубаво от една хубава, леко изморяваща разходка сред природата?

благоевград-забележителности-екопътека-кръста

Центърът на града: Сърцето на Благоевград

Пресичайки моста над реката край квартал Вароша, се озовахме в центъра на града – изпълнен с живот в тази слънчева мартенска събота. Има няколко площада, като на всеки от тях има множество кафенета и заведения. В центъра на града се намира и сградата на камерната опера, която доста ми напомни на сградата на театъра в Шумен (моя роден град)
благоевград-забележителности-център

Благоевград е град, който предлага нещо за всеки – от спокойствието на природата в парк Бачиново до културно обогатяване с посещение в църква „Въведение Богородично“ и квартал Вароша. 


Този град е идеалната дестинация за тези, които търсят да изживеят един ден, изпълнен с приключения, култура и природа.


Какво още бихте добавили в списъка със забележителности?

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.