Басарбовски скален манастир е задължително място за посещение ако се озовете в Русе.

Научих за този Басарбовски скален манастир тази година и веднага го записах в списъка с места, които ТРЯБВА да посетим. Харесах го по снимките и искам да ви кажа, че снимките НЕ лъжат – мястото е толкова магическо и на живо.

Как да стигнем до манастира?

До манастира можете да стигнете с кола, като има обособен паркинг. По време на нашето посещение имаше организирано кръщение (или друго събитие), но въпреки това нямаше твърде много хора. Манастирът се намира на около 10 км от Русе. Манастирът е разположен по река Русенски Лом, на тихо и красиво място.

Скален манастир Св.Димитър Басарбов

Манастирът е единственият действащ скален манастир на територията на България в момента. За да стигнете до издълбаните в скалата храмове и килии, трябва да тръгнете по каменното стълбище, което е обезопасено с парапети. След края на стълбището, ще се озовете на една площадка със страхотна гледка към околността. Честно казано тази гледка ми донесе някакво неочаквано спокойствие и смирение. Може би беше в съчетание с това, че нямаше много хора, беше тихо, спокойно и приятно.

История на скалния манастир

Смята се, че Басарбовски скален манастир води своето начало още по времето на Второто българско царство, макар първите сведения за него да са в по-късен етап. Храмовият празник е на 26.10 на Св.Димитър, тъй като манастирът носи името на своя най-известен обитател и игумен – Св.Димитър Басарбовски, чиито мощи се намират в Букурещ.

Въпреки че не е много голям, манастирът беше много интересен за мен и със сигурност го препоръчвам за кратко посещение ако сте в този район.

Какво мислите?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.